Drzno k rešitvam.

U kon’c sveta so pravljice doma

Večkrat slišim komentarje na delo arhitektov.

Počitniške energične mame smo se odločile za par dnevno druženje z otroki v slovenskem hribovju. Stacionirani smo bili v historični apartmajski kmečki hiši Logar, ki je locirana tik ob jezeru. Ne, da bi imeli kaj od ledene vode, so pa otroci uživali v hranjenju rac, bežanju pred labodi in bosonogem tekanju naokoli po žametno mehki travi.

Toda tega ne pišem zaradi rac in gora, temveč zato, ker imajo tam – postavljeno stalno učno pot za otroke, kjer se urijo v zaznanju in spoznavanju narave ter njenih zakonitosti. Enkrat letno imajo tam organizirane delavnice, ves preostali čas je pa prosto za uporabo. Lani smo bili tam na delavnicah in jih zelo priporočam. Otroci se spoznajo s potapljaško reševalno službo, gorsko reševalno službo, gasilsko enoto ter lahko aktivno sodelujejo pri demonstracijah. Berejo se pravljice in izvajajo eksperimeti z vodo (ja, rezervna oblačila so nujna).

Letos smo pa v miru in brez gneče raziskovali posamične konstelacije iz kamnov in lesa. Od lesenega otroškega igrišča, preko kamnitega labirinta, peskovnika pod drevesom in med njegovimi koreninami, mimo interaktivnih mlinčkov na vodo pa tja do gozdne poti, kjer se otrok spoznava z značilnostmi lesa in z gozdnimi prebivalci. Take aktivnosti in igrala spodbujajo otrokov razvoj – zaznavanja prostora in orientacije v njem ter zaznavanja sveta okoli sebe. Točno to, kar se sama trudim podati otrokom na svojih delavnicah v manjšem obsegu.

Toplo priporočam vsaj za enodnevni družinski izlet.

Pripravila: Andreja Borštnar

Deli

Facebook
Twitter
Pinterest

Zadnje dodane vsebine