Drzno k rešitvam.

Zakaj stroški legalizacije niso tako visoki, kot se zdi na prvi pogled

V podjetju ATEU nikoli ne pripravimo ponudbe preden ne opravimo uvodnega sestanka, ogleda objekta in temeljite analize ter preveritve možnosti za legalizacijo. Ker se zavedamo se, da so naše stranke včasih presenečene nad stroški legalizacije svojih objektov bi pojasnili, zakaj je natančna ocena vseh potrebnih korakov in stroškov tako pomembna in kaj vse ti stroški dejansko zajemajo. Tukaj delimo primer iz naše nedavne prakse.

Stranka: Koliko stane legalizacija naše hiše, ki smo jo prenovili leta 2015 in smo ji dodali frčade, zunanje stopnišče ter garažo?

ATEU: 9.800 EUR.

Stranka: To je veliko preveč za tako delo. Mi si tega ne moremo privoščiti.

ATEU: Koliko bi pa po vašem morala biti cena našega dela?Stranka: 3.000 EUR maksimalno. Saj gre samo za legalizacijo.ATEU: Za tako malo denarja mi ne mremo opraviti svojega dela.

Stranka: Zelo ste dragi in želite mastno zaslužiti na naš račun. Že tako bomo morali plačati še komunalni prispevek in degradacijo!

ATEU: Žal mi je, da tako mislite. Zakaj pa sami ne naredite projekta in pridobite dovoljenja za legalizacijo?

Stranka: Ne znam jaz tega pridobiti. Saj vendar nisem arhitekt.

ATEU: Za 3.000 EUR vam lahko pokažemo, kako se projekt pripravi in vam razložimo kako pridobiti pozitivna menja in kako pripraviti vlogo za upravno enoto.

Stranka: OK, to bi šlo.

ATEU: Super! Za začetek morate kupiti licenčne programe za projektiranje. Potrebujete MS Office in AutoCAD.

Stranka: Ampak jaz ne bom kupoval teh programov samo zato, da bom enkrat izrisal projekt za našo hišo! Pa tudi uporabljati ne znam AutoCADa.

ATEU: Lahko vam posodimo našo delovno postajo z vso programsko opremo in pisarniške prostore z vsemi stroški za 2.000 EUR in še vedno prihranite 5.000 EUR.

Stranka: To je kar znaten znesek in zmanjša moj prihranek, ampak OK, zmenjeno.

ATEU: Perfektno! Lahko začnemo v soboto zjutraj.

Stranka: Čakaj! V soboto ne morem, moram s hčerko na atletsko tekmovanje. Jaz imam čas danes.

ATEU: Žal mi je, a naša pisarna in oprema je prosta samo čez vikend, med tednom opravljamo dela za naše obstoječe stranke, ki jim moramo zagotavljati storitve v dogovorjenem roku. Čas imam le v soboto, v nedeljo želim tudi sama biti s svojimi otroki.

Stranka: OK, torej bom žrtvoval moje plane z otroki in družino v soboto.

ATEU: Ja, jaz tudi. Torej, v soboto se dobiva ob 8h. Ob 7h se odpre trgovina s pisarniškim materialom, rabite še papir za tiskanje.

Stranka: Ob 7h zjutraj?!?

ATEU: In ker boste sami delali načrt, vam ga jaz potem ne bom mogla podpisati. Dokler boste pridobivali mnenja in pred oddajo na upravno enoto imate ravno dovolj časa, da opravite strokovni izpit in pridobite licenco. To vas pri Zbornici za arhitekturo in prostor stalo 850 EUR in še 450 EUR za pripravo na izpit. Literaturo si boste morali priskrbeti sami, kar je še dodatni strošek. Za strokovni izpit si boste morali vzeti študijski dopust. Verjetno se boste v tem primeru dogovorili z delodajalcem za neplačan dopust. Še vedno vam ostane 3.700 EUR.

Stranka: Jaz vendar ne morem opraviti strokovnega izpita, saj nisem arhitekt.

ATEU: Ok, potem boste morali najprej pridobiti magisterij te smeri, kar bo trajalo vsaj 5 let. A saj se vam ne mudi toliko z legalizacijo, kajne? Strokovni izpit lahko delate šele po dveh letih po pridobljeni izobrazbi. Bo čez 10 let v redu? Izredni študij na Fakulteti za arhitekturo ni razpisan, tako boste morali za to pustiti službo. Boste pa potem vsaj arhitekt in boste lahko mastno računali svojim strankam. Seveda po tem, ko boste plačali svoje zaposlene, najemnino, stroške podjetja, računovodjo, snažilko, pisarniški material, licenčne programe, računalniško opremo, izobraževanja za vzdrževanje licence, zavarovanja.

Stranka: Veste kaj? Po razmisleku menim, da je najbolje, da kar vi opravite delo. Raje vam plačam vašo storitev, kot da bi sam šel čez ves ta trud.

ATEU: Super. Ko podpišete ponudbo, lahko pričnemo z delom.

In to je resnica. Stranke ne plačujejo zgolj za naše delo. Plačujejo za ves vložek v naše znanje, vsa izobraževanja, licence, zavarovanja, oskrbo podjetja, programe. Predvsem pa plačajo za naše izkušnje, orodja, znanja in žrtvovanje časa z našimi družinami, da oni lahko posvetijo svoj čas stvarem, ki jih veselijo. To je naša cena z obljubo po rezultatu.

Ekipa ATEU.

 
 

Zadnje dodane vsebine