Drzno k rešitvam.

V dreku je denar!

V preteklih dveh letih se mi je zgodilo, da imam enako količino naročil za sanitarne objekte kot za vse ostale skupaj. 

Na vseh sestankih in gradbiščih sem se naučila veliko o odvajanju blata, problemih vzdrževanja in problemih uporabnikov. Uporabniki so vedno bolj zahtevni in po pravici povedano tudi nemarni. Vse več je materialov in odpadkov, ki jih mečejo v školjko. Temu primerno so vzdrževalci vse bolj obremenjeni in me ne čudi izjava moškega, ki je nekoč rekel, da sovraži ženske in bi zadavil prvo, ki pride mimo. Tehnologija čistilnih naprav je pa vse skupaj še zakomplicirala.

Lani smo v ZOO Ljubljana izpeljali projekt prenove osrednjega sanitarnega objekta. Iz menjave keramičnih ploščic in pisoarjev (prej je bilo namesto pisoarja korito – še sedaj nisem čisto prepričana, če le ni bila to najboljša rešitev) smo pristali na popolni prenovi objekta, razširili smo nabor WC-jev še na družinskega, previjalnico in WC za invalide.

Naučila sem se, da veliko moških kaka tako, da stopijo na školjko, počepnejo in opravijo potrebo. Ne vem zakaj ženske tega ne počno. Ženske si raje obložijo pokrov na debelo s papirjem, opravijo potrebo in nato bodisi zamašijo školjko s papirjem ali pa ga pustijo vsega raztresenega vsepovsod po tleh. Pa smo prišli na idejo, da bo vzdrževanje čim lažje in bodo moški zopet imeli radi ženske, da ponudimo opcijo počepnih WC-jev za vse take, kot sem jih ravno omenila. Rezultati so neverjetni, ta WC kabina je tako pri moških kot pri ženskah najbolj zasedena!

Nadalje se je nam, staršem z majhnimi otroci, zdelo povsem grozno, da ne moreš normalno na WC v mešanih parih (oče-hči ali mati-sin) ali pa preprosto moraš pustiti enega otroka samega, ko drugemu pomagaš na stranišču. Zato je v ZOO Ljubljana vključen tudi družinski WC, kamor lahko vstopi cela družina hkrati in kjer mešani spoli (ali po novem enaki spoli) ne povzročajo zgražanja.

V previjalnico smo vgradili previjalno mizo po meri, ki je dovolj velika za čisto vso kramo, ki pritiče modernim mamicam in dojenčkom (moderni voziček je danes dimenzioniran na težo potovalne torbe in ne na težo dojenčka). Za zimske dni pa še stenski kalorifer za prijetno temperaturo občutljivih malih angelčkov ali pa zgolj maminih zmrznjenih rok.

Kot zanimivost smo v zunanjih revizijski jašek vgradili po meri narejen čistilni element in nerjavnega jelka, ki pred iztokom naprej v interno kanalizacijsko omrežje ZOO Ljubljana polovi vse neprimerne odpadke. Te ve veliko lažje pobrati na takem čistilnem elementu kot pa navite v rotor čistilne naprave. Če je že to realnost naše nemarnosti, potem je dobro na to misliti že v času projektiranja.

Taki objekti našemu biroju zagotovo ne bodo prinesli objave v reviji Piranesi, niti Plečnikove nagrade ali zlatega svinčnika ZAPS. Upam pa, da bodo prinesli čim manj dela s kakci, čim več sproščenih trenutkov na straniščih in čim več zdravja uporabnikov.

Deli

Facebook
Twitter
Pinterest

Zadnje dodane vsebine