arhitekturaReference

Prenova vhoda Vogelne 4 v Ljubljani

By 24.04.2018 december 6th, 2018 No Comments

Podatki o objektu

Objekt: Vogelna 4, Ljubljana
Poseg: rekonstrukcija
Investitor: etažni lastniki
Avtor arhitekture: Andreja Borštnar, u.d.i.a.
Lokacija: Ljubljana – Trnovo
Leto priprave projekta: 2014
Faza: IDZ, PZI, PID
Nosilec reference: Andreja Borštnar (preko ATEU d.o.o.)
– načrt arhitekture
– projektantski nadzor

Opis projekta

Etažni lastniki so želeli prenoviti vhodni del večstanovanjskega objekta, ki je bil že dotrajan in mestoma nevaren zaradi odstopanja materialov.

Ker so predstavniki etažnih lastnikov želeli vhodni del v svoje domove otopliti, smo predvideli tople barvne nianse, z zemeljsko temno barvo talno ploščic, rdeče-rjavimi stenskimi poudarki in travnato zeleno opremo. Ob nabiralnikih smo predvideli klopco s predalom za odpadni papir in nabiralnikom za upravni odbor. Svetila so se potopila s spuščen strop, pojačala se je svetilnost, da je ves prostor bolj svetel. Pri stopnišču smo predlagali odstranitev dela ograje, ki je segala do tal in ustvarila mrtev kot pod stopnicami, ki je zato služil kot odlagališče koles in vozičkov. S tem se prostor vizualno poveže in razširi.

V zaključni fazi izdelave projekta za izvedbo in že med samo izvedbo, so se etažni lastniki odločili, da jim barvni poudarki ne prepričajo in so jih nadomestili s sivimi toni, kar je ustvarilo občutek monumentalnosti. Ne glede na to, je izvedba ostala čistih in enostavnih linij, kar še vedno doda eleganco.