Drzno k rešitvam.

Kako poiskati cenilca za nepremičnine?

Po poplavah v letu 2023, se je zaradi poškodb na stavbah, povečalo zanimanje za oceno nepremičnin v Sloveniji. Preverite, kako poiskati cenilca za nepremičnine in kakšne naloge lahko za vas opravi.

Namen ocenjevalcev vrednosti nepremičnin

Namen pooblaščenih ocenjevalcev vrednosti nepremičnin (POVN) je zagotoviti pošteno in natančno oceno vrednosti nepremičnine na podlagi objektivnih meril ter strokovnega znanja.
 

Kdo so ocenjevalci vrednosti nepremičnin?

POVN so strokovnjaki, ki imajo pomembno vlogo pri ocenjevanju vrednosti nepremičnin pri upravnih postopkih, pridobivanju gradbenih dovoljenj, prodaji ali nakupu nepremičnin, širitvi poslovnih investiciji, v pravnih postopkih, sodnih sporih ali drugih situacijah, kjer je potrebno strokovno mnenje o vrednosti nepremičnine.
 

Katere so glavne naloge cenilcev za nepremičnine?

1. Ocenjevanje vrednosti: Ocenjujejo tržno vrednost nepremičnine na podlagi različnih dejavnikov, kot so lokacija, velikost, stanje, uporabnost, primerljive prodaje, trendi na trgu in drugi dejavniki.
 
2. Priprava poročil: Pripravijo uradna poročila, ki vsebujejo podrobno analizo ocenjene nepremičnine, vključno z metodologijo ocenjevanja, primerljivimi primeri, tržnimi trendi in drugimi pomembnimi informacijami.
 
3. Sodelovanje v sodnih postopkih: Pričajo na sodišču in zagovarjajo svoje ocene vrednosti nepremičnin v primeru sodnih sporov ali pravnih postopkov.
4. Raziskovanje tržnih trendov: Redno spremljajo tržne trende in analizirajo podatke o prodajah nepremičnin v določenem območju, da bi razumeli gibanje cen in vrednosti nepremičnin.
 
5. Ogled nepremičnin: Opravljajo ogled nepremičnin, ki jih ocenjujejo, da bi pridobili neposreden vpogled v njihovo stanje, lastnosti in druge pomembne dejavnike, ki vplivajo na njihovo vrednost.
 
6. Skrb za skladnost: Zagotavljajo, da so njihove ocene vrednosti v skladu s pravili in predpisi, ki veljajo za ocenjevanje nepremičnin v določeni jurisdikciji.
 
7. Strokovno pričanje: Sodni cenilci morajo biti pripravljeni pojasniti svoje ocene in odgovarjati na vprašanja s strani sodišča, odvetnikov ali drugih strank v postopku.
 
8. Pregled dokumentacije: Preučujejo dokumentacijo, povezano z nepremičninami, kot so zemljiške knjige, gradbeni načrti, pretekla ocenjevalna poročila in druge informacije, ki lahko vplivajo na vrednost.
 

Licenca Slovenskega inštituta za revizijo za ocenjevalca vrednosti nepremičnin

Ocenjevalce vrednosti nepremičnin najdete na Slovenskem inštitutu za revizijo. Na seznamu cenilcev, boste našli tudi Andrejo Borštnar, ustanoviteljico našega podjetja ATEU d.o.o. in sodno izvedenko za nepremičnine, ki ima licenco za ocenjevanje nepremičnin. 

Želimo vam uspešno pot pri oceni nepremičnine. 

ekipa ATEU

 
 

Zadnje dodane vsebine